থাইৰয়ড গ্ৰন্থি আমাৰ শৰীৰৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কিন্তু অৱহেলিত গ্ৰন্থি। এই পখিলা আকৃতিৰ গ্ৰন্থিটোৱে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য বজাই ৰখাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ই বিপাকীয় ক্ৰিয়া, পাচন স্বাস্থ্য, হাড়ৰ স্বাস্থ্য, আনকি শক্তিৰ কাৰ্য্যকলাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। যদিও থাইৰয়ডৰ সমস্যা সম্পূৰ্ণৰূপে নাইকিয়া কৰিব নোৱাৰি, তথাপিও উপযুক্ত খাদ্য খালে ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি। সেইবাবেই ঔষধ বা আড়ম্বৰপূৰ্ণ ছুপাৰফুডৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নালাগে। আমাৰ পাকঘৰত থাইৰয়ডৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে গেম-চেঞ্জাৰ হ’ব পৰা অগণন খাদ্য আছে। কোনবোৰ খাদ্যই প্ৰাকৃতিকভাৱে থাইৰয়ডৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰে জানো আহক।
১/ চজিনা
চজিনাৰ কেইবাটাও উপকাৰ আছে, ইয়াৰে এটা হৈছে থাইৰয়ডৰ সমস্যা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, চজিনাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আইৰণ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু থাইৰয়ড হৰম’ন উৎপাদনত সহায় কৰে।
২/ অশ্বগন্ধা
অশ্বগন্ধাই থাইৰয়ড নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। অশ্বগন্ধা হৈছে কৰ্টিছলৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা আৰু থাইৰয়ড-এড্ৰিনেল সংযোগক সমৰ্থন কৰা এডাপ্টোজেন। কিন্তু হাইপাৰথাইৰয়ডিজম থকাসকলৰ বাবে এই বনৌষধি ফলপ্ৰসূ নহ’বও পাৰে।
৩/ আমলখি
থাইৰয়ড স্বাস্থ্যৰ বাবে আমলখি উৎকৃষ্ট। কাৰণ ইয়াত বিভিন্ন ধৰণৰ পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। ইয়াত ভিটামিন চি প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে, ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে, অন্ত্ৰৰ নিৰাময় আৰু বিষমুক্ত কৰাত সহায় কৰে, যিটো হৰম’নৰ ভাৰসাম্যৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। গতিকে আমলখিক আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত যোগ কৰক।
৪/ জিৰা
বিশেষজ্ঞসকলে খাদ্যত জিৰা যোগ কৰি থাইৰয়ড স্বাভাৱিকভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। জিৰাই পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণত সহায় কৰে আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে। থাইৰয়ড হৰম’নৰ সঠিক ৰূপান্তৰৰ বাবে ই অতি প্ৰয়োজনীয়। ইয়াৰ সুফল লাভ কৰাৰ আটাইতকৈ উত্তম উপায় হ’ল ঘৰতে জিৰা পানী বনাই পান কৰা।
৫/ হালধী
থাইৰয়ডৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে আচৰিত কাম কৰিব পৰা আন এটা থলুৱা ছুপাৰফুড হ’ল হালধী। এই মছলাবিধে শৰীৰৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে যকৃতৰ কাৰ্য্যক্ষমতাত সহায় কৰে বুলি জনা যায়, যিয়ে T4ক সক্ৰিয় T3 থাইৰয়ড হৰম’নলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত সহায় কৰে। বিশেষজ্ঞসকলে পুৱা প্ৰথমে হালধী
পানী বনাই খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।