শিশুৰ জীৱনৰ প্ৰথম কেইবছৰমান দ্ৰুত বৃদ্ধি আৰু বিকাশৰ সময়। অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণে সুস্থ ভেটি গঢ়ি তোলাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। যদিও পিতৃ-মাতৃ আৰু অভিভাৱকসকলে নিজৰ সন্তানক বিভিন্ন ধৰণৰ খাদ্য যোগান ধৰি পুষ্টিৰ অভাৱ পূৰণ কৰিব বিচৰাটো স্বাভাৱিক, তথাপিও কিছুমান খাদ্যই শিশুৰ শৰীৰৰ বাবে বিপদৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। শিশুক কোনবোৰ খাদ্য দিব নালাগে জানি লওঁ আহক-
১/ মৌ
এই প্ৰাকৃতিক মিঠা বিধ প্ৰাপ্তবয়স্কৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ বুলি গণ্য কৰা হয় যদিও ইয়াত ক্লষ্ট্ৰিডিয়াম বটুলিনাম বেক্টেৰিয়াৰ বিজাণু থাকিব পাৰে, যিয়ে এবছৰৰ তলৰ শিশুৰ ক্ষেত্ৰত বটুলিজম নামৰ এক প্ৰকাৰৰ খাদ্য বিষক্ৰিয়াৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। শিশুৰ পাচনতন্ত্ৰ এই বিজাণুবোৰ চম্ভালিব পৰাকৈ পৰিপক্ক নহয়।
২/ অতিৰিক্ত চেনি
অতিৰিক্ত চেনি সেৱনৰ ফলত দাঁতৰ ক্ষয়, ওজন বৃদ্ধি, আৰু পিছৰ জীৱনত দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। ইয়াত পুষ্টিকৰ উপাদান অতি কম বা প্ৰায়ে নাথাকে।
৩/ অতিৰিক্ত নিমখ
শিশুৰ বৃক্কে বৃহৎ পৰিমাণৰ ছডিয়ামক কাৰ্যক্ষমভাৱে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰিব নোৱাৰে। অত্যধিক নিমখ সেৱনে তেওঁলোকৰ বৃক্কত হেঁচা প্ৰয়োগ কৰিব পাৰে। শিশুৰ খাদ্যত অতিৰিক্ত নিমখ যোগ কৰাটো পৰিহাৰ কৰক আৰু প্ৰচেছড খাদ্যত ছডিয়ামৰ পৰিমাণৰ বিষয়ে সচেতন হওক।
৪) পেষ্টুৰাইজ নোহোৱা দুগ্ধজাত সামগ্ৰী আৰু ৰস
ইয়াৰ ভিতৰত ই.কলাই, ছালমোনেলা, লিষ্টেৰিয়া আদি ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়া থাকিব পাৰে, যিয়ে শিশুৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল কৰি তুলিব পাৰে। যাৰ ফলত শিশুৰ গুৰুতৰ অসুখ হ’ব পাৰে। সদায় পেষ্টুৰাইজড বাছি লওক।
৫) অতিৰিক্ত গৰুৰ গাখীৰ (এবছৰৰ তলৰ শিশুৰ বাবে)
যদিও মাতৃদুগ্ধ বা সূত্ৰৰ গাখীৰ শিশুৰ প্ৰাথমিক পুষ্টিৰ উৎস, অতি সোনকালে গৰুৰ গাখীৰ প্ৰৱেশ কৰিলে পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা আৰু আইৰণৰ অভাৱ হ’ব পাৰে। গৰুৰ গাখীৰ এবছৰ বয়সৰ পিছত পৰিমিতভাৱে খুৱাব পাৰি।
৬) কিছুমান ডাঙৰ মাছ (পাৰাৰ পৰিমাণ বেছি) ৷
হাঙ্গৰ, ছোৱাৰ্দ ফিছ, কিং মেকেৰেল, টাইলফিছৰ দৰে মাছত পাৰাৰ পৰিমাণ বেছি হ’ব পাৰে, যিটো শিশুৰ বিকাশশীল স্নায়ুতন্ত্ৰৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। ডাঙৰ শিশু আৰু প্ৰাক-প্ৰাথমিকৰ শিশুৰ বাবে সৰু, কম পাৰাযুক্ত মাছ যেনে ছালমন, কড, আৰু লাইট টুনা মধ্যমীয়াকৈ বাছি লওক।
৭) কেফেইনযুক্ত পানীয়
চাহ, কফি, শীতল পানীয়ত কেফেইন থাকে, যিটো উদ্দীপক। এইবোৰে সৰু ল’ৰা-ছোৱালীৰ অতি সক্ৰিয়তা, টোপনিৰ অসুবিধা, উদ্বেগ আদিৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ইয়াত কোনো ধৰণৰ পুষ্টিকৰ উপাদান নাথাকে।