ইউৰিক এচিড এতিয়া এটা সাধাৰণ সমস্যা। ইউৰিক এচিড বেছি হ’লে গাউট, কিডনীত পাথৰ আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। ইউৰিক এচিড নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ খাদ্যতালিকা নিয়ন্ত্ৰণ আৰু জীৱনশৈলীৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজন। কেঁচা অমিতাই বৃক্কৰ সমস্যা ৰোধ কৰাত সহায় কৰে।
অমিতাৰ উপকাৰিতা:
১) পকা আৰু কেঁচা অমিতাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি, এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। এইবোৰে শৰীৰত ইউৰিক এচিডৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে।
২) কেঁচা অমিতাত পেপেইন, এলাৰ্জী প্ৰতিৰোধী উপাদান আৰু প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী উপাদান থাকে। ইউৰিক এচিডৰ উৎপাদন নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ উপৰিও এইবোৰে অতিৰিক্ত ইউৰিক এচিডৰ ফলত হোৱা গাঁঠিৰ বিষ কমোৱাত সহায় কৰে।
৩) কেঁচা অমিতাই আমাৰ শৰীৰৰ অভ্যন্তৰীণ অংগবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই যকৃত আৰু বৃক্ক বিষমুক্ত কৰি ইউৰিক এচিডৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে।
৪) কেঁচা অমিতাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ডাইইউৰেটিক উপাদান থাকে, যিয়ে তেজৰ পৰা ইউৰিক এচিড আঁতৰাই পেলায়। এই ডাইইউৰেটিক উপাদানে মূত্ৰবৰ্ধক হিচাপে কাম কৰে, অতিৰিক্ত প্ৰস্ৰাৱ উৎপন্ন কৰে। ইউৰিক এচিড প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তেই নিৰ্গত হয়।
ইউৰিক এচিড নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ অমিতা কেনেকৈ খাব?
চালাড – অমিতাৰ বাকলি পেলাই চালাড হিচাপে খাব পাৰে বা আপোনাৰ প্ৰিয় চালাডৰ লগত মিহলাই খাব পাৰে।
ভাজি – বন্ধাকবি আৰু বিটৰ দৰে শাক-পাচলি ভাজি খোৱাৰ দৰে কেঁচা অমিতাও ভাজি খাব পাৰে।
চাটনি – সৰু পিয়াঁজ, শুকান জলকীয়া, নাৰিকল, পদিনা আদি কেঁচা অমিতাৰ লগত মিহলাই চাটনি হিচাপে খাব পাৰে।
আচাৰ – তৎক্ষণাত আচাৰ বনোৱাৰ দৰে কেঁচা অমিতাৰ সৈতেও আচাৰ বনাব পাৰি।
চূপ – কেঁচা অমিতাৰেও চূপ বনাব পাৰি। লগতে চম্ভৰত কেঁচা অমিতা ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
সতৰ্কবাণী!!
– গৰ্ভৱতী আৰু দুগ্ধপান কৰোৱা মাতৃয়ে কেঁচা অমিতা খাব নালাগে। ইয়াৰ ফলত শিশুৰ বিকাশত গুৰুতৰ প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে।
– কিছুমান মানুহৰ অমিতাত এলাৰ্জী হ’ব পাৰে। কেঁচা অমিতা খাব নালাগে।
– অতিৰিক্ত একো ভাল নহয়। গতিকে কেঁচা অমিতাও পৰিমিতভাৱে খাব লাগে।
ইউৰিক এচিড হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰা অন্যান্য খাদ্য –
কোমোৰা, জিকাৰ দৰে পানীযুক্ত শাক-পাচলি যেনে কচু, নেমু জাতীয় ফল, আঁহযুক্ত শস্য, কম চৰ্বিযুক্ত দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, সেউজীয়া শাক-পাচলি, চেৰী, গ্ৰীণ টি আৰু কণী।
বিশেষ দ্ৰষ্টব্য:
যদি আপুনি ইউৰিক এচিড বা গাউটৰ সমস্যাত ভুগিছে তেন্তে লগে লগে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক আৰু প্ৰয়োজনীয় পৰীক্ষা সম্পন্ন কৰক। খাদ্যৰ যিকোনো পৰিৱৰ্তন কৰাৰ আগতে সদায় চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক।