শেহতীয়াকৈ জাৰ্নেল অৱ নিউট্ৰিচনেল চাইন্সত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নে চকলেটৰ আচৰিত স্বাস্থ্য উপকাৰীতাক পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিছে, যিয়ে বিশ্বজুৰি চক’হলিকসকলক আনন্দিত কৰিছে। ফ্লেভন’ইডেৰে সমৃদ্ধ ডাৰ্ক চকলেট (কমেও ৭০% ক’ক’ থকা) এতিয়া হৃদযন্ত্ৰৰ সুৰক্ষামূলক গুণৰ বাবে উদযাপন কৰা হয়। পাঁচ বছৰত ১০ হাজাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সৈতে কৰা এই অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে মধ্যমীয়া পৰিমাণে সেৱন কৰিলে—দৈনিক প্ৰায় ৩০ গ্ৰাম—হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগৰ সম্ভাৱনা ১৫% হ্ৰাস পাব পাৰে। ফ্লেভন’ইডে এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰি ৰক্তচাপ কমায়, ৰক্ত সঞ্চালন উন্নত কৰে, প্ৰদাহ কমায়। ইয়াৰ উপৰিও চকলেটে এণ্ড’ৰ্ফিনৰ মুক্তিক উদ্দীপিত কৰে, মেজাজ বৃদ্ধি কৰে আৰু মানসিক চাপ হ্ৰাস কৰে, গৱেষকসকলে নিয়মীয়া গ্ৰাহকৰ মাজত উদ্বেগৰ মাত্ৰা ১০% হ্ৰাস পোৱাটো লক্ষ্য কৰিছে। ক’ক’ৰ মেগনেছিয়ামৰ পৰিমাণে পেশী আৰু স্নায়ুৰ কাৰ্য্যকলাপকো সমৰ্থন কৰে, যাৰ ফলত ই সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ বাবে এক সোৱাদযুক্ত মিত্ৰ।
হৃদয় আৰু মনৰ বাহিৰেও ডাৰ্ক চকলেটে মগজুৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। এই অধ্যয়নত বয়সস্থ প্ৰাপ্তবয়স্কসকলৰ জ্ঞানমূলক কাৰ্যৰ উন্নতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে, ক’ক’ৰ যৌগসমূহক উন্নত স্মৃতিশক্তি আৰু মনোযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। চকলেটত সামান্য পৰিমাণৰ কেফেইনে কফিৰ জিটাৰ নোহোৱাকৈ কোমল শক্তি বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত ই উৎপাদনশীলতাৰ বাবে এটা গো-টু স্নেক।
অৱশ্যে অধ্যয়নটোৱে চকলেটৰ ঋণাত্মক দিশটোৰ বিষয়েও সতৰ্ক কৰি দিছে। মিল্ক চকলেট আৰু প্ৰচেছড জাতত চেনি আৰু চৰ্বিৰ পৰিমাণ বেছি হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত অতিৰিক্তভাৱে সেৱন কৰিলে মেদবহুলতা আৰু টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। অত্যধিক সেৱনে—দৈনিক ৫০ গ্ৰামৰ ওপৰত—চেনিৰ বাবে দাঁতৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, আৰু কেফেইনে সংবেদনশীল ব্যক্তিৰ অনিদ্ৰা বা উদ্বেগৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। মাইগ্ৰেইন থকাসকলৰ বাবে চকলেটত টাইৰামিনৰ পৰিমাণ এটা ট্ৰিগাৰ হ’ব পাৰে।
বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে মূল কথাটো হ’ল মধ্যমীয়া। গাঢ়, কম চেনিযুক্ত জাতৰ বাবে বিকল্প গ্ৰহণ কৰিলে বিপদ কম হোৱাৰ লগতে সৰ্বাধিক সুবিধা নিশ্চিত কৰা হয়। চকলেটে ভোগ আৰু স্বাস্থ্যৰ মাজত সেতুবন্ধন কৰি থকাৰ লগে লগে ই এক তিতা-মিঠা আনন্দ হৈয়েই আছে—সাম্য ৰক্ষা কৰি উপভোগ কৰাটো সৰ্বোত্তম।