মাছ আৰু মাংস নিজাববীয়াকৈ যকৃতৰ কোনো ক্ষতি নকৰে, যদিহে ইয়াক পৰিমিতভাৱে খালে আৰু সঠিকভাৱে সিজোৱা হয়। কিন্তু কিছুমান কাৰকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি মাছ-মাংস যকৃতৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
১) ৰঙা মাংস (যেনে গো-মাংস, গাহৰিৰ মাংস) বা প্ৰচেছড মাংস (যেনে চচ্চেজ, বেকন)ত অধিক পৰিমাণে সংপৃক্ত চৰ্বি থাকে, যাৰ ফলত অতিমাত্ৰা খালে যকৃতত চৰ্বি জমা হ’ব পাৰে ।
২) বেছিকৈ ভজা মাছ আৰু মাংসই যকৃতত চাপ পেলাব পাৰে, বিশেষকৈ যকৃতৰ সমস্যাত ভুগি থকা সকলৰ বাবে ই অধিক ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
৩) কিছুমান মাছত পাৰা বা অন্যান্য বিষাক্ত পদাৰ্থ থাকিব পাৰে, যিবোৰ অতিৰিক্তভাৱে খালে যকৃতৰ ক্ষতি হ’ব পাৰে।
৪) প্ৰক্ৰিয়াকৃত মাংসত সংৰক্ষক বা ৰাসায়নিক পদাৰ্থ থাকিব পাৰে, যিবোৰ দীৰ্ঘকালীনভাৱে যকৃতৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।