ছালৰ পৰা ক’লা দাগ দূৰ কৰিবলৈ কিছু ঘৰুৱা আৰু প্ৰাকৃতিক উপায়ৰ লগতে চিকিৎসা পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। তলত কিছু কাৰ্যকৰী পদ্ধতি উল্লেখ কৰা হৈছে:
১. নেমুৰ ৰস:
– নেমুৰ ৰসত থকা ভিটামিন চি আৰু চাইট্ৰিক এচিডে ক’লা দাগ কমোৱাত সহায় কৰে।
– এচামুচ নেমুৰ ৰসৰ লগত সামান্য মৌ বা পানী মিহলাই দাগৰ ওপৰত লগাওক।
– ১০-১৫ মিনিট ৰখাৰ পিছত পানীৰে ধুই পেলাওক।
২. এলোভেৰা:
– এলোভেৰা জেল পোনপটীয়াকৈ দাগৰ ওপৰত লগাওক আৰু ২০-৩০ মিনিটৰ পিছত ধুই পেলাওক।
– ই ছালক ময়শ্চাৰাইজ কৰে আৰু দাগ কমোৱাত সহায় কৰে।
৩. হালধি:
– হালধিৰ গুড়িৰ লগত মৌ বা দৈ মিহলাই পেষ্ট তৈয়াৰ কৰক।
– দাগৰ ওপৰত লগাই ১৫-২০ মিনিটৰ পিছত ধুই পেলাওক।
– হালধিৰ এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণে দাগ লঘু কৰে।
৪. আলুৰ ৰস:
– আলুৰ টুকুৰা কাটি দাগৰ ওপৰত ঘঁহক বা আলুৰ ৰস ব্যৱহাৰ কৰক।
– ১০-১৫ মিনিট ৰখাৰ পিছত ধুই পেলাওক।
৫. বিলাহীৰ ৰস:
– বিলাহীৰ ৰস দাগৰ ওপৰত লগাই ১৫ মিনিটৰ পিছত ধুই পেলাওক।
– ইয়াৰ লাইকোপিন ছালৰ ৰং উজ্জ্বল কৰাত সহায় কৰে।
অন্যান্য কৌশলঃ
– দৈনিক পৰ্যাপ্ত পানী খাওক, যাতে ছাল হাইড্ৰেটেড থাকে।
– চানস্ক্ৰীণ (SPF 30 বা তাতকৈ বেছি) ব্যৱহাৰ কৰক, কিয়নো UV ৰশ্মিয়ে ক’লা দাগ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
– স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য: ভিটামিন চি, ই, আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টযুক্ত খাদ্য খাওক।
যদি ঘৰুৱা পদ্ধতিয়ে কাম নকৰে, তেন্তে চৰ্মৰোগ বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ল’ব পাৰে। যিকোনো নতুন উপায় ব্যৱহাৰৰ আগতে ছালৰ সৰু অংশত পৰীক্ষা কৰক। যদি দাগ গভীৰ বা অধিক সময় ধৰি থাকে, তেন্তে চৰ্মৰোগ বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ লওক।