উচ্চ ৰক্তচাপ কেৱল বৃদ্ধসকলৰ বাবেই সমস্যা নহয়, এতিয়া কম বয়সতো বহু লোক এই সমস্যাত ভুগিছে। অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্য, অত্যধিক মানসিক চাপ, এলেহুৱা জীৱনশৈলী ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণ। এই সমস্যাটো নিজাকৈ গুচি যাব বুলি ভাবি বহুতে প্ৰথমে এই সমস্যাটোৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে। কিন্তু সঠিক সময়ত সচেতন নহ’লে পাছত বহুদিনলৈ কষ্ট পাব পাৰে।
উচ্চ ৰক্তচাপৰ ফলত আন বহুতো সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। কিছুমান খাদ্যই উচ্চ ৰক্তচাপৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। আমি সকলোৱে এই বিষয়ে জানো, এতিয়া আহক আমি আন কিছুমান খাদ্যৰ বিষয়ে জানো যিবোৰ উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে দায়ী-
পেকেটৰ খাদ্য
যিমানেই সহজে উপলব্ধ নহওক কিয় বা যিমানেই সুস্বাদু প্ৰচেছড খাদ্য নহওক কিয়, সেইবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিহাৰ কৰা উচিত। কাৰণ ই কেৱল উচ্চ ৰক্তচাপৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, মেদবহুলতাৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি কৰে। যদি আপোনাৰ নুডলছ, চিপচ, বিস্কুট, পাস্তা আদি খোৱাৰ অভ্যাস আছে তেন্তে সেইবোৰ পৰিহাৰ কৰক। এনে খাদ্যত ছডিয়াম, ট্ৰেন্স ফেট, আৰু সংৰক্ষক পদাৰ্থ থাকে। যাৰ ফলত ৰক্তচাপ বৃদ্ধি পায়।
তেলত ভজা খাদ্য
ডিপ ফ্ৰাইড খাদ্য কাৰো বাবে ভাল নহয়। যদি আপোনাৰ উচ্চ ৰক্তচাপ থাকে তেন্তে এনেধৰণৰ খাদ্য যিমান পাৰি পৰিহাৰ কৰক। চিংৰা, পকোৰা, পুৰী আদি খাদ্যক না কওক। এনে খাদ্যত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ট্ৰেন্স ফেট থাকে, যাৰ ফলত ৰক্তচাপ বৃদ্ধি পায়।
অতিৰিক্ত মিঠা
নিমখ খালে ৰক্তচাপ বৃদ্ধি পায়, কিন্তু অতিৰিক্ত চেনিও ইয়াৰ বাবে দায়ী হ’ব পাৰে। মাজে মাজে অলপ মিঠাই খালেও একো নহয়। কিন্তু প্ৰতিদিনে বেছিকৈ মিঠা খাদ্য আৰু পানীয় খালে আপুনি সোনকালে উচ্চ ৰক্তচাপৰ বলি হ’ব। চকলেট, শীতল পানীয়, অতিৰিক্ত চেনি থকা ডেজাৰ্ট আদি পৰিহাৰ কৰক। খাবলৈ যিমানেই সুস্বাদু, ৰক্তচাপ বৃদ্ধিৰ বাবেও ইহঁতৰ দায়বদ্ধ।