হাড়ৰ স্বাস্থ্য, খনিজ ভাৰসাম্য, হৰম’ন নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ভিটামিন ডি অতি প্ৰয়োজনীয়। দীৰ্ঘদিনীয়া বৃক্কৰ (কিডনি) ৰোগে কেৱল বৃক্ককে প্ৰভাৱিত নকৰে – ই শৰীৰৰ ভিটামিন ডি চম্ভালিব পৰা ক্ষমতাতো প্ৰভাৱ পেলায়, যাৰ ফলত বহু জটিলতাৰ সৃষ্টি হয়। ভিটামিন ডিৰ অভাৱ পূৰণ কৰিলে বৃক্কৰ ৰোগৰ প্ৰভাৱ কমাই স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰি।
চেণ্ট লুইছ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নেফ্ৰ’লজী বিভাগৰ পৰা পাবমেডত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়ন অনুসৰি ভিটামিন ডিয়ে দীৰ্ঘদিনীয়া বৃক্কৰ ৰোগ আৰু হাড় আৰু খনিজ সমস্যা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে সমস্যাটো ফলপ্ৰসূভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ ভিটামিন ডিৰ অভাৱৰ চিকিৎসা গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ভিটামিন ডি আৰু সূৰ্যৰ পোহৰ:
ৰ’দ ভিটামিন ডিৰ সৰ্বোত্তম উৎস। যেতিয়া আপোনাৰ ছালখন সূৰ্যৰ পোহৰৰ সংস্পৰ্শলৈ আহে তেতিয়া ই স্বাভাৱিকতে ভিটামিন ডি উৎপন্ন কৰে। এই প্ৰক্ৰিয়াটো দিন, ঋতু, স্থান, আৰু আপোনাৰ ছালৰ প্ৰকাৰৰ দৰে কাৰকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। ভিটামিন ডি উৎপন্ন হোৱাৰ পিছত ই আপোনাৰ শৰীৰত কেলচিয়াম ব্যৱহাৰ কৰাত সহায় কৰে আৰু হাড়বোৰ মজবুত কৰি ৰাখে। বহু শাৰীৰিক ক্ৰিয়াতো ই ভূমিকা পালন কৰে।
ৰ’দৰ পৰা পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভিটামিন ডি লাভ কৰিলে হৃদৰোগ, ডায়েবেটিছ, অটোইম্যুন ৰোগ আদি স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হয়। সুস্থ হৈ থাকিবলৈ কিছু পৰিমাণে সূৰ্যৰ পোহৰ লোৱা, ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ খাদ্য খোৱা, প্ৰয়োজন হ’লে পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভিটামিন ডিৰ খাদ্যৰ উৎস কি কি?
পনীৰ: পনীৰত সামান্য পৰিমাণৰ ভিটামিন ডি পোৱা যায়। যদিও ই প্ৰাথমিক উৎস নহয়, তথাপিও ই দৈনিক কেলচিয়াম আৰু প্ৰটিন গ্ৰহণত অৰিহণা যোগায়।
কণীৰ কুহুম: কণীৰ কুহুমত ভিটামিন ডি থাকে, গতিকে ইয়াক সহজে খাদ্যত যোগ কৰিব পাৰি। এটা কুহুমে স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি আৰু অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদান ৰ লগতে দৈনিক গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া পৰিমানৰ এটা সৰু অংশ সৰবৰাহ কৰে।
শস্যজাতীয় খাদ্য: বহু ব্ৰেকফাষ্ট শস্যজাতীয় খাদ্য ভিটামিন ডিৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ আৰু ই আপোনাৰ দৈনিক পুষ্টি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে।
ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ খাদ্য: দৈনন্দিন বহু খাদ্যত ভিটামিন ডি যোগ কৰা হয়, যেনে শস্যজাতীয় খাদ্য, কমলাৰ ৰস, গাখীৰ, চয়া পানীয়, মাখন। বিশেষকৈ সীমিত সূৰ্যৰ পোহৰত থকাসকলৰ বাবে এই সামগ্ৰীসমূহ ভিটামিন ডিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধিৰ এক ব্যৱহাৰিক উপায়।
গাখীৰ: গাখীৰত প্ৰাকৃতিকভাৱে কেলচিয়াম থাকে যদিও বহু প্ৰকাৰৰ গাখীৰত ভিটামিন ডি যোগ কৰা হয়, যাৰ ফলত হাড় শক্তিশালী কৰা উপকাৰিতা বৃদ্ধি পায়। ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ গাখীৰ গৰুৰ গাখীৰ বা উদ্ভিদ ভিত্তিক বিকল্প যেনে আলমণ্ড, ওটছ, বা চাউলৰ গাখীৰ হ’ব পাৰে। প্ৰতিদিনে এগিলাচ ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ গাখীৰ খোৱাটোৱে আপোনাৰ ভিটামিন ডিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰে।
মাশ্বৰুমঃ মাশ্বৰুম বিশেষকৈ অতিবেঙুনীয়া পোহৰৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা মাশ্বৰুম হৈছে ভিটামিন ডিৰ এক অনন্য উদ্ভিদভিত্তিক উৎস। নিৰামিষভোজীৰ বাবে এইবোৰ ভাল বিকল্প।
মাছঃ কড, ছালমন, টুনা আদি তেলযুক্ত মাছ ভিটামিন ডিৰ প্ৰচুৰ প্ৰাকৃতিক উৎস। ইয়াৰ উপৰিও হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী ওমেগা-৩ ফেটি এচিড যোগান ধৰে।
কমলাৰ ৰসঃ কমলাৰ ৰস ভিটামিন ডিৰ আন এক উৎস। যিসকলে দুগ্ধজাত সামগ্ৰী সেৱন নকৰে বা যিসকলে ৰাতিপুৱাৰ ৰুটিনত অতিৰিক্ত ভিটামিন ডি বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে ই উপকাৰী। কমলাৰ ৰসত থকা ভিটামিন ডিয়ে কেলচিয়াম শোষণত সহায় কৰে, হাড় আৰু দাঁত মজবুত কৰাত সহায় কৰে।
চয়া মিল্কঃ চয়াৰ পানীয়, যাক চয়া মিল্ক বুলিও কোৱা হয়, প্ৰায়ে ভিটামিন ডিৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ কৰা হয়, যাৰ ফলত গাখীৰ খাই ভাল নোপোৱাসকলৰ বাবে ই এক উত্তম উদ্ভিদভিত্তিক বিকল্প। গাখীৰৰ দৰেই ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ চয়া পানীয়ও হাড়ৰ স্বাস্থ্যত সহায় কৰে। কেলচিয়াম আৰু অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদান প্ৰদান কৰে। লেক্ট’জ অসহিষ্ণু লোক বা নিৰামিষভোজীৰ বাবে চয়া মিল্ক অতি উপকাৰী।