কমলা কেৱল সুস্বাদু আৰু সতেজ হোৱাই নহয়, অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদানৰে ভৰপূৰ যিয়ে অসংখ্য স্বাস্থ্য উপকাৰিতা প্ৰদান কৰে। ভিটামিন চি, আঁহ, বিভিন্ন এন্টিঅক্সিডেন্টৰ সমৃদ্ধ উৎসৰ বাবে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য বজাই ৰখাৰ বাবে ইহঁত এক উৎকৃষ্ট পছন্দ। কমলাৰ পাঁচটা মূল স্বাস্থ্য উপকাৰিতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰা হ’ল:
১) ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে: কমলাত ভিটামিন চি থাকে, যিটো শক্তিশালী এন্টিঅক্সিডেন্ট যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে আৰু শৰীৰক সংক্ৰমণৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। নিয়মিতভাৱে কমলা সেৱন কৰিলে চৰ্দি আৰু ফ্লুৰ দৰে সাধাৰণ ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাব পাৰে।
২) হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন : কমলাত থকা ফ্লেভনয়ড আৰু ফাইবাৰৰ অধিক পৰিমাণে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, ৰক্ত সঞ্চালন উন্নত কৰে, আৰু সুস্থ ৰক্তচাপ বজাই ৰাখে। এই কাৰকসমূহে একেলগে কাম কৰি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন কৰে।
৩) হজম শক্তিত সহায় কৰে: কমলা ডায়েটাৰী ফাইবাৰৰ এক উত্তম উৎস, যিয়ে স্বাস্থ্যসন্মত হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে। আঁহে কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে, মলত্যাগ উন্নত কৰে, আৰু আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্য বজাই ৰাখে, যাৰ ফলত পাচনতন্ত্ৰ সুস্থ হোৱাত অৰিহণা যোগায়।
৪) ছালৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰেঃ কমলাত থকা ভিটামিন চিয়ে কলাজেন উৎপাদনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে, যিয়ে ছালখনক দৃঢ় আৰু যৌৱন কৰি ৰখাত সহায় কৰে। কমলাত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টসমূহেও ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ ফলত হোৱা ক্ষতিৰ পৰা ছালখনক ৰক্ষা কৰে, অকাল বয়স বৃদ্ধি আৰু ছালৰ অৱস্থা ৰোধ কৰে।
৫) ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে: কম কেলৰিযুক্ত কিন্তু পানী আৰু আঁহযুক্ত কমলা ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব পাৰে।
আপোনাৰ খাদ্যত কমলা অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ছালৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰালৈকে বিভিন্ন ধৰণৰ স্বাস্থ্য উপকাৰীতা লাভ কৰিব পাৰি, যাৰ ফলত ই সুষম খাদ্যৰ মূল্যৱান সংযোজন হ’ব পাৰে।
বিশেষ টোকা:
কমলাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বহুতো সম্ভাৱ্য উপকাৰ আছে যদিও নিৰ্দিষ্ট অৱস্থাৰ চিকিৎসা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। সুষম খাদ্যৰ অংশ হিচাপে ইয়াক পৰিমিতভাৱে সেৱন কৰিব লাগে।