ছ’ডা-পানীয়ে মানুহৰ স্বাস্থ্যৰ বহু অপকাৰ কৰে। তলত তেনে পাঁচটা অপকাৰিতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰা হ’ল।
শৰ্কৰা (sugar)
আপুনি জানেনে ছ’ডা-পানীত কিমান পৰিমাণৰ শৰ্কৰা থাকে? এটুপি ছ’ডা-পানীত প্ৰায় ১০ চামুচ পৰিমাণৰ শৰ্কৰা থাকে। শৰীৰত শৰ্কৰা পৰিমাণ বাঢ়িলে বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগে বাঁহ লয়। ডাইবেটিছ, ব্লাড চুগাৰ অত্যাধিক গতিত বৃদ্ধি পায়।
ফছফ’ৰিক এছিড
ছ’ডা-পানীত ফছফ’ৰাছৰ যথেষ্ট পৰিমাণৰ উপাদান থাকে। ফ’ছফৰাছৰ এই উপাদানখিনিয়ে মানুহৰ শৰীৰৰ প্ৰয়োজনীয় কেলছিয়াম শুহি লোৱাৰ ফলত হাড়ৰ ৰোগ সৃষ্টি হয়। হাড়বোৰৰ মাজত ৰন্ধ্ৰৰ সৃষ্টি হোৱাৰ ফলত হাড়বোৰ ঠুনুকা হৈ পৰে।
ক’ফেইন
ছ’ডাত অত্যধিক পৰিমাণৰ ক’ফেইন থাকে। আৰু এই উত্তেজক যৌগ বিধে কেঞ্চাৰ, ব্ৰেষ্টৰ টেমুনা আদি হোৱাৰ লগতে হৃদযন্ত্ৰৰ শ্বাস অনিয়মীয়াকৰণ, উচ্চ ৰক্তচাপ আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰে।
পানী
ছ’ডাত ব্যৱহাৰ কৰা পানীত অত্যাধিক পৰিমাণৰ ৰাসায়নিক দ্ৰৱ্য থাকে। ছ’ডাত ক্ল’ৰিণ, ফ্ল’ৰাইড যথেষ্ট পৰিমাণৰ থাকে। যিটো শৰীৰৰ কাৰণে অতি ক্ষতিকাৰক।
পুষ্টিৰ অভাৱ
ছ’ডা অকণো পুষ্টিদায়ক নহয়। পুষ্টিদায়ক কোনো যৌগই নাথাকে ছ’ডাত। ছ’ডাই কেৱল শৰীৰক ক্ষতিহে কৰে। শৰীৰৰ উপকাৰী কোনো উপাদান ছ’ডাত নাথাকে।