ছাগলীৰ মাংস পুষ্টিকৰ আৰু অনেক জনপ্ৰিয়। বিয়া-বাৰু, পাৰ্টি আদিৰ খাদ্য সম্ভাৰত ছাগলী মাংস থাকেই। কিন্তু ছাগলী মাংস বেছিকৈ খালে কিছু অপকাৰ হ’ব পাৰে। বিশেষকৈ কিছুমান স্বাস্থ্যৰ সমস্যা থাকিলে ছাগলীৰ মাংস মাৰাত্মক হৈ উঠিব পাৰে।
১. চৰ্বিৰ পৰিমাণ বেছি : ছাগলীৰ মাংসত চৰ্বিৰ পৰিমাণ বেছি থাকে, বিশেষকৈ saturated fat, যি অত্যধিক সেৱন কৰিলে হৃদৰোগ আৰু কলেষ্টেৰলৰ সমস্যা বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।
২. পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা : কিছুমান লোকৰ বাবে ছাগলীৰ মাংস হজম কৰাটো কঠিন হ’ব পাৰে। যাৰ ফলত পেট ফুলা বা অস্বস্তি হ’ব পাৰে, বিশেষকৈ যদি অধিক তেল বা মচলাৰে প্ৰস্তুত কৰা হয়।
৩. পিউৰিনৰ উচ্চ পৰিমাণ : ছাগলীৰ মাংসত পিউৰিন (purine) থাকে, যি গাউট বা ইউৰিক এচিডৰ সমস্যা থকা লোকৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
৪. অত্যধিক সেৱনৰ ফলত ওজন বৃদ্ধি : ছাগলী মাংসত কেলৰি বেছি থকাৰ বাবে, নিয়মীয়াকৈ আৰু অধিক পৰিমাণে খালে ওজন বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা থাকিব পাৰে।
একেদৰে, ছাগলীৰ মাংসত প্ৰ’টিন, আইৰণ আৰু ভিটামিন বি১২ৰ দৰে উপকাৰী উপাদানো থাকে, গতিকে সংযমৰ সৈতে খালে ই স্বাস্থ্যৰ বাবে ভালো হ’ব পাৰে। আপোনাৰ যদি নিৰ্দিষ্ট স্বাস্থ্যজনিত চিন্তা থাকে, তেন্তে এজন চিকিৎসক বা পুষ্টিবিদৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো ভাল।