১. স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভ্যাস
– ফল, শাক-পাচলি, গোটা শস্য, আৰু স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি খাওক।
– দৈনিক কেলৰিৰ পৰিমাণ মন কৰক। ওজন কমোৱাৰ বাবে কম কেলৰি গ্ৰহণ কৰক।
– চেনীযুক্ত পানীয়, ফাষ্ট ফুড, আৰু অত্যধিক প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য এৰাই চলক।
– সৰু সৰু প্লেটত খাদ্য খাওক আৰু লাহে লাহে খাওক যাতে অত্যধিক খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব পাৰে।
২. নিয়মিত ব্যায়াম:
– দৌৰা, সাঁতোৰা, চাইকেল চলোৱাৰ দৰে ব্যায়াম সপ্তাহত ৩-৫ বাৰ ৩০-৪৫ মিনিট কৰক।
– খোজ কঢ়া, চিৰি বগোৱা, বা দৈনন্দিন কামত অধিক গতিশীল হওক।
৩. পানীৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি:
– দিনটোত ২-৩ লিটাৰ পানী পান কৰক। পানীয়ে বিপাকীয় ক্ৰিয়া বৃদ্ধি কৰে আৰু ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
– খাদ্যৰ আগতে এগিলাচ পানী পান কৰিলে অত্যধিক খোৱা কমিব পাৰে।
৪. পৰ্যাপ্ত টোপনি:
– প্ৰতি নিশা ৭-৮ ঘণ্টা টোপনি লওক। অপৰ্যাপ্ত টোপনিয়ে ভোক বৃদ্ধি কৰা হৰম’নৰ ভাৰসাম্য নষ্ট কৰিব পাৰে।
৫. মানসিক চাপ নিয়ন্ত্ৰণ:
– যোগ, ধ্যান, বা গভীৰ উশাহ-নিশাহৰ ব্যায়ামৰ জৰিয়তে মানসিক চাপ কমাওক। চাপৰ ফলত অত্যধিক খোৱাৰ প্ৰৱণতা বাঢ়িব পাৰে।
৬. ধৈৰ্য্য আৰু ধাৰাবাহিকতা:
– ওজন কমোৱা এটা ধীৰ প্ৰক্ৰিয়া। সপ্তাহত ০.৫-১ কিলোগ্ৰাম ওজন কমোৱাটো স্বাস্থ্যকৰ লক্ষ্য।
– ক্ৰেশ ডায়েট বা চৰম খাদ্যাভ্যাস এৰাই চলক, কাৰণ ই দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
৭. বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ:
– পুষ্টিবিদ বা ডাক্তৰৰ পৰামৰ্শ লওক, বিশেষকৈ যদি আপোনাৰ কোনো স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা থাকে।
– নিজৰ শৰীৰৰ প্ৰকাৰ আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি খাদ্য আৰু ব্যায়ামৰ পৰিকল্পনা তৈয়াৰ কৰক।