যদি আপুনি ৩০ বা ৪০ বছৰৰ বয়সৰ শেষৰ ফালে থাকে তেন্তে আপুনি ঋতুচক্ৰৰ পৰিৱৰ্তন লক্ষ্য কৰিব পাৰে – দীঘলীয়া বা চুটি চক্ৰ, মাহেকীয়া নোহোৱা, বা প্ৰচণ্ড ৰক্তক্ষৰণ। এই অনিয়মবোৰে প্ৰায়ে পেৰিমেনোপজৰ ইংগিত দিয়ে। এইটো ৰজোনিবৃত্তিৰ আগৰ পৰিৱৰ্তনশীল পৰ্যায়, যিটো ইষ্ট্ৰজেন আৰু প্ৰজেষ্টেৰনৰ মাত্ৰাৰ উঠা-নমাৰ ফলত হয়। যদিও ই জীৱনৰ এক স্বাভাৱিক পৰ্যায়, তথাপিও ইয়াৰ লক্ষণসমূহে হতাশা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। অৱশ্যে কিছুমান প্ৰাকৃতিক উপায় আছে যিয়ে ঋতুচক্ৰ আৰু অস্বস্তি নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
খাদ্য বিশেষজ্ঞ মনপ্ৰীত কালৰাই পৰামৰ্শ দিয়াৰ দৰে এনে এটা সহজ অথচ ফলপ্ৰসূ পদ্ধতি হ’ল বনৌষধি চাহ। এই চাহত জিৰা, ধনীয়া, আদা, কেশৰ, গুড়ৰ মিশ্ৰণ থাকে। ইয়াৰ প্ৰতিটো উপাদানে হৰম’নৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাৰ ক্ষমতা আৰু পেৰিমেন’প’জৰ লক্ষণসমূহ হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষমতা থাকে।
জিৰাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ থাকে। ই ইষ্ট্ৰজেনৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে আৰু ঋতুচক্ৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ কাম কৰে। জিৰাই হজম শক্তিও উন্নত কৰে আৰু পেট ফুলা কমায়, যিটো পেৰিমেনোপজৰ সময়ত এটা সাধাৰণ লক্ষণ।
জিৰাৰ সুবিধা
জিৰাই অনিয়মিত পিৰিয়ডৰ চক্ৰ আৰু পিৰিয়ডৰ সময়ত হোৱা অস্বস্তিৰ পৰা উপশম পোৱাৰ বাবে জনাজাত। ই শৰীৰত উষ্ণতা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত ঋতুস্ৰাৱৰ প্ৰবাহক উদ্দীপিত কৰি সুষম চক্ৰ বজাই ৰখাত সহায় কৰে।
আদা
সুপৰিচিত এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী বনৌষধি আদাই জৰায়ুৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰি প্ৰজনন স্বাস্থ্যক সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই জৰায়ুৰ সংকোচনক উৎসাহিত কৰে, যিয়ে মসৃণ আৰু নিয়মীয়া ঋতুচক্ৰ নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰে। আদাই হৰম’নৰ পৰিৱৰ্তনৰ সময়ত সাধাৰণ লক্ষণ, পেট ফুলা, বমি হোৱা আদিৰ পৰাও উপশম ঘটায়।
কেশৰ
মহিলাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে কেশৰ এক শক্তিশালী মছলা। ই পিৰিয়ডৰ বিষ কমোৱাত সহায় কৰে আৰু মগজুত চেৰ’টনিনৰ মাত্ৰা ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি মেজাজৰ দোলাচল সুস্থিৰ কৰে। যিহেতু পেৰিমেনোপজে প্ৰায়ে মেজাজৰ পৰিৱৰ্তন, উদ্বেগ আৰু খিংখিঙীয়া স্বভাৱ আনে, সেয়েহে কেশৰে প্ৰাকৃতিক মেজাজ বৃদ্ধিকাৰী হিচাপে কাম কৰিব পাৰে।
গুড়
গুড় হৈছে আইৰণেৰে ভৰপূৰ প্ৰাকৃতিক মিঠাই, যিয়ে অনিয়মিত ৰক্তক্ষৰণৰ বাবে পেৰিমেনোপজৰ সময়ত ভাগৰ আৰু ৰক্তহীনতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই হৰম’নৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে আৰু ঋতুস্ৰাৱৰ ক্ৰেম্প কমায়, যিয়ে মাহেকীয়াৰ সময়ত সকাহ দিয়ে।