দৈ ভাৰতীয় খাদ্যৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ, বিশেষকৈ দক্ষিণ ভাৰতত দৈ এক প্ৰধান খাদ্য। বহু খাদ্যত দৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু দৈ ভাত এক প্ৰধান খাদ্য। দৈয়ে শৰীৰত তৎক্ষণাত শীতল প্ৰভাৱ পেলায়। দৈত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভাল বেক্টেৰিয়া থাকে। ই হজম শক্তিত সহায় কৰে। আপোনাৰ হাৰ্টৰ বাবেও উপকাৰী।
কেলচিয়াম আৰু ফছফৰাছৰ পৰিমাণ বেছি হোৱাৰ বাবে দৈত দাঁত আৰু হাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বহু উপকাৰ পোৱা যায়। এৱা গাখীৰ জমা কৰি দৈ তৈয়াৰ কৰা হয়। এই ফাৰ্মেনশ্যন প্ৰক্ৰিয়াই গাখীৰক প্ৰ’বায়’টিক, প্ৰ’টিন, কেলচিয়াম, ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ ক্ৰীমযুক্ত, টেঙা পদাৰ্থলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে।
দৈ খোৱাৰ বহু উপকাৰ আছে। হজম শক্তি উন্নত কৰাৰ উপৰিও ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি, হাড় শক্তিশালী কৰা আৰু ছালৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰা আদি বহুতো উপকাৰিতা প্ৰদান কৰে। প্ৰথমতে প্ৰতিদিনে দুপৰীয়াৰ আহাৰত দৈ খোৱাৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে জানো আহক ।
হজম শক্তি উন্নত কৰে
দৈত প্ৰ’বায়’টিক থাকে, যিবোৰ উপকাৰী বেক্টেৰিয়া যিয়ে আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’টা সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। সুস্থ আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’টাই খাদ্য হজম, পুষ্টি শোষণ আৰু গেষ্ট্ৰাইটিছৰ বিকাৰ প্ৰতিৰোধত সহায় কৰে।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে
দৈত থকা প্ৰ’বায়’টিকে এন্টিব’ডি উৎপাদনত উদ্দীপিত কৰি শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা কোষৰ কাৰ্য্য বৃদ্ধি কৰে। শক্তিশালী ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাই সংক্ৰমণ আৰু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে।
হাড় আৰু দাঁত মজবুত কৰে
দৈত প্ৰচুৰ পৰিমাণে কেলচিয়াম আৰু ফছফৰাছ থাকে, যিবোৰ হাড় আৰু দাঁতৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু হাড়ৰ ঘনত্ব বজাই ৰখাত সহায় কৰে। ই অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ দৰে অৱস্থাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে
দৈত প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰটিন থাকে, যিয়ে আপোনাক সম্পূৰ্ণ অনুভৱ কৰাত সহায় কৰে আৰু সামগ্ৰিকভাৱে কেলৰি গ্ৰহণ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ই ভোক কমাই আৰু অতিমাত্ৰা খাদ্য গ্ৰহণ ৰোধ কৰি ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব পাৰে।
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে
দৈত হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী বুলি জনাজাত যৌগ থাকে। ইহঁতে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। নিয়মিত খাদ্যত দৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা আৰু ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰি হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
ছালৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে
দৈত থকা লেক্টিক এচিডে ছালৰ বাবে প্ৰাকৃতিক এক্সফোলিয়েণ্ট আৰু মইশ্ব’ৰাইজাৰ হিচাপে কাম কৰে। ই ছালৰ মৃত কোষ আঁতৰোৱাত সহায় কৰে আৰু আৰ্দ্ৰতা ধৰি ৰখাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত ছালখন মসৃণ, হাইড্ৰেটেড আৰু সুস্থ হৈ থাকে।
তেজৰ শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে
দৈৰ প্ৰটিন আৰু চৰ্বি গ্ৰহণে কাৰ্বহাইড্ৰেটৰ হজম লেহেমীয়া কৰে, যাৰ ফলত তেজত শৰ্কৰাৰ নিৰ্গমন লাহে লাহে হয়। ইয়াৰ ফলত তেজৰ শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হোৱাত বাধা দিয়ে, যাৰ ফলত ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে দৈ উপকাৰী হৈ পৰে।
মানসিক চাপ আৰু উদ্বেগ হ্ৰাস কৰে
দৈত উপস্থিত প্ৰ’বায়’টিকে আন্ত্ৰিক-মগজুৰ অক্ষত প্ৰভাৱ পেলোৱা বুলি জনা যায়, যিয়ে মেজাজ আৰু মানসিক স্বাস্থ্য নিয়ন্ত্ৰণত ভূমিকা পালন কৰে। আন্ত্ৰিক-মগজুৰ সুস্থ সংযোগক প্ৰসাৰিত কৰি দৈয়ে মানসিক চাপ আৰু উদ্বেগৰ লক্ষণসমূহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
চুলিৰ সুস্থতা বৃদ্ধিত সহায় কৰে
দৈত প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰটিন, ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে যিবোৰ চুলিৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। নিয়মিত দৈ সেৱনে চুলিৰ গুৰি শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে, চুলি সৰা কমায় আৰু সামগ্ৰিকভাৱে চুলিৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে।
শৰীৰক হাইড্ৰেটেড কৰি ৰাখে
দৈত পানীৰ পৰিমাণ বেছি, যাৰ ফলত শৰীৰক হাইড্ৰেটেড কৰি ৰখাত সহায় কৰে। শাৰীৰিক কাৰ্য্যক্ষমতা বজাই ৰাখিবলৈ, উষ্ণতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আৰু পানীলগা ৰোধ কৰিবলৈ সঠিক হাইড্ৰেচন অতি প্ৰয়োজনীয়।
দৈ খোৱাটো কাৰ বাবে বিষৰ সমান?
এইদৰে, আপোনাৰ দৈনিক দুপৰীয়াৰ আহাৰত দৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে এই একাধিক স্বাস্থ্য উপকাৰ পোৱা যায়, যিয়ে সামগ্ৰিক সুস্থতাত অৰিহণা যোগায় আৰু সুষম খাদ্য তালিকাক পূৰ্ণ কৰে। কিন্তু লেক্ট’জ অসহিষ্ণুতা বা গাখীৰৰ এলাৰ্জী থকা লোকে দৈ সেৱন কৰিব নালাগে। তেওঁলোকে উদ্ভিদ ভিত্তিক বিকল্প যেনে আলমণ্ড বা নাৰিকলৰ দৈৰ কথাও বিবেচনা কৰিব পাৰে। লগতে কিছুমান স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা আছে যিবোৰত দৈ খোৱা উচিত নহয়। কোনে দৈ খাব নালাগে সেইটো জানো আহক।
বাতবিষ
গাউট ৰোগীয়ে দৈ সেৱন কৰিব নালাগে। যদিও ইয়াত হাড়ৰ বাবে অপৰিহাৰ্য কেলচিয়াম থাকে, তথাপিও ই বাতবিষৰ বিষ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। বিকল্প হিচাপে চানা ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
হাঁপানী
যদি আপুনি হাঁপানী ৰোগত আক্ৰান্ত হয় তেন্তে খাদ্য তালিকাত দৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা উচিত নহয়, কিয়নো দুগ্ধজাত সামগ্ৰীয়ে হাঁপানী ৰোগ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
শ্বেতৰোগ
যদি আপোনাৰ বগা বা অত্যধিক বগা দাগ থকা সমস্যা হয়, তেন্তে আপুনি দৈ সেৱন কৰা উচিত নহয়। ইয়াৰ ফলত সমস্যাটো আৰু বেছি ভয়াৱহ হ’ব পাৰে।
হাই কলেষ্টেৰল
উচ্চ চৰ্বিযুক্ত সম্পূৰ্ণ চৰ্বিযুক্ত দৈ খালে ইয়াৰ মাত্ৰা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব পাৰে। অৱশ্যে দৈৰ বিকল্প হিচাপে চানা খাব পাৰে।
কোষ্ঠকাঠিন্য
যদিও দৈ আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী, তথাপিও যদি আপোনাৰ পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা যেনে গেছ, কোষ্ঠকাঠিন্য, পেট ফুলা আদি থাকে, তেন্তে দৈ সেৱন কৰা উচিত নহয়। ইয়াৰ ফলত সমস্যাটো আৰু বেছি বৃ্ধি পাব পাৰে।