গ্ৰীষ্মকাল কেৱল ৰ’দ আৰু উষ্ণ বতৰৰ সময় নহয়, পৰম্পৰাগত আৰু সতেজ পানীয়ৰে শৰীৰ আৰু মন শীতল কৰাৰ সুযোগো। কিছুমান গ্ৰীষ্মকালীন পানীয় আছে যিবোৰ প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি জনপ্ৰিয় হৈ আহিছে। ৫ টা প্ৰিয় গ্ৰীষ্মকালীন পানীয়ৰ বিষয়ে জানো আহক, যিবোৰৰ সোৱাদ আৰু সতেজতাৰ বাবে প্ৰিয়।
১) আমৰ চৰবত (Mango Panna)
কেঁচা আমৰে তৈয়াৰী এই পানীয়টো মিঠা আৰু টেঙা সোৱাদৰ এক আচৰিত মিশ্ৰণ। কেঁচা আম উতলাই চেনি বা গুৰ, ক’লা নিমখ, পোৰা জিৰাৰ গুড়ি, কেতিয়াবা পদিনা পাতৰ লগত মিহলাই আম পান্না তৈয়াৰ কৰা হয়। ই কেৱল সতেজ কৰাই নহয়, ভিটামিন চি আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ, যিয়ে গৰমত শৰীৰক হাইড্ৰেটেড কৰি ৰাখে।
২) নেমুৰ ৰস
চেনি, নিমখ, ঠাণ্ডা পানীৰ লগত নেমুৰ ৰস মিহলাই তৈয়াৰ কৰা এই পানীয়ই শৰীৰৰ ইলেক্ট্ৰলাইটৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে। বহু বঙালী পৰিয়ালত পদিনা পাত বা আদা দি ইয়াক অধিক সোৱাদযুক্ত কৰি তোলা হয়। বিশেষকৈ দুপৰীয়াৰ গৰমত ঘৰলৈ উভতি আহোঁতে এগিলাচ ঠাণ্ডা নেমুৰ ৰস খালে মন আৰু শৰীৰক শান্ত কৰে।
৩/ অমিতাৰ ৰস
অমিতা তিয়াই তাৰ ৰস উলিয়াই চেনি বা গুৰ আৰু এচিকুট নিমখ মিহলাই তৈয়াৰ কৰা হয়। ইয়াৰ মিঠা-টেঙা সোৱাদৰ বাবে জনাজাত আৰু ই হজম শক্তিত সহায় কৰে। এই পানীয়ই হজম শক্তি উন্নত কৰে আৰু গ্ৰীষ্মকালত গধুৰ খাদ্য খোৱাৰ পিছত শৰীৰক শীতল কৰি ৰাখে। কিছুমান পৰিয়ালত অমিতাৰ ৰসত পোৰা ধনীয়া বা জিৰাৰ গুড়ি যোগ কৰা হয়, যাৰ ফলত ইয়াৰ সোৱাদ আৰু অধিক চহকী হয়। বিশেষকৈ গ্ৰাম্য অঞ্চলত এই পানীয় জনপ্ৰিয়, য’ত অমিতা গছ প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়।
৪/ বেলৰ ৰস
এই চৰবত পকা বা অপকিত বেলৰ ভিতৰৰ অংশ উলিয়াই চেনি বা গুড়, নিমখ, পানীৰ লগত মিহলাই তৈয়াৰ কৰা হয়। বেলৰ ৰসে হজম শক্তি উন্নত কৰে, পেটৰ সমস্যা দূৰ কৰে, গৰম বতৰত শৰীৰক জলসিঞ্চিত কৰি ৰাখে।
৫) নাৰিকল পানী
প্ৰাকৃতিক ইলেক্ট্ৰলাইটেৰে ভৰপূৰ এই পানীয়ই গৰমত শৰীৰক হাইড্ৰেটেত কৰি ৰাখে আৰু তৎক্ষণাত শক্তি প্ৰদান কৰে। গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ পৰা চহৰলৈকে সকলো ঠাইতে নাৰিকল পানী সহজলভ্য আৰু সুলভ। কিছুমান পৰিয়ালত নাৰিকলৰ পানী নেমুৰ ৰস বা পদিনা মিহলাই তাৰ সোৱাদ বৃদ্ধি কৰে। ই কেৱল সতেজ কৰাই নহয়, ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ, যিবোৰ গ্ৰীষ্মকালত শৰীৰৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী।