বাদাম খোৱাৰ উপকারিতা বহুত। তলত কিছু গুৰুত্বপূৰ্ণ উপকাৰ উল্লেখ কৰা হৈছে:
1. হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য: বাদামত থকা মনোস্যাচুৰেটেড ফেট (monounsaturated fat) আৰু ওমেগা-৩ ফেটি এচিডে হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে। ই খাৰাপ কলেষ্টেৰল (LDL) কমায় আৰু ভাল কলেষ্টেৰল (HDL) বৃদ্ধি কৰে।
2. মগজুৰ স্বাস্থ্য: বাদামত থকা ভিটামিন ই আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টে মগজুৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু স্মৃতিশক্তি উন্নত কৰে। ই আলঝেইমাৰৰ দৰে ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে।
3. ওজন নিয়ন্ত্ৰণ: বাদামত ফাইবাৰ, প্ৰ’টিন আৰু স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি থাকে, যিয়ে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু অত্যধিক খাদ্য গ্ৰহণৰ পৰা ৰক্ষা কৰে।
4. হাড়ৰ স্বাস্থ্য: বাদামত কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু ফছফৰাছ থাকে, যিয়ে হাড় শক্তিশালী কৰে আৰু অষ্টিওপৰোছিছৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।
5. ৰক্তৰ চেনী নিয়ন্ত্ৰণ: বাদামত থকা কম গ্লাইচেমিক ইনডেক্স আৰু ফাইবাৰে ৰক্তৰ চেনীৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাত সহায় কৰে, যি ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী।
6.ত্বক আৰু চুলিৰ স্বাস্থ্য: ভিটামিন ই আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টে ত্বকৰ বয়স বৃদ্ধিৰ প্ৰক্ৰিয়া লেহেম কৰে আৰু চুলিৰ গুণাগুণ উন্নত কৰে।
7. শক্তিৰ উৎস: বাদামত থকা প্ৰ’টিন, ফাইবাৰ আৰু স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বিয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি শক্তি প্ৰদান কৰে।
পৰামৰ্শ:
– দৈনিক ১৫-২০ গ্ৰাম (১০-১৫ টা) বাদাম খোৱাটো উপযুক্ত।
– ভজা বা নিমখীয়া বাদামৰ পৰিৱৰ্তে কেঁচা বা পাতলকৈ ভজা বাদাম খোৱাটো ভাল।
– অত্যধিক খালে কেলৰি বৃদ্ধি পাব পাৰে, গতিকে পৰিমিতভাৱে খাব।