সমগ্ৰ ভাৰতত উষ্ণতা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে হিট ষ্ট্ৰ’কৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আৰু হাইড্ৰেটেড হৈ থাকিবলৈ দৈনিক জাতিলাওৰ ৰস খোৱাৰ পোষকতা কৰিছে। পানীৰ পৰিমাণে সমৃদ্ধ (প্ৰায় ৯২%) জাতিলাওৰ হৈছে এক প্ৰাকৃতিক শীতল পদাৰ্থ যিয়ে শৰীৰৰ উষ্ণতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে, ইলেক্ট্ৰলাইট পুনৰ ভৰাই তোলে আৰু ডিহাইড্ৰেচন প্ৰতিৰোধ কৰে। পুষ্টিবিদসকলে এটা মজলীয়া আকাৰৰ জাতিলাওৰ সৈতে এচিকুট নিমখ আৰু এটুকুৰা নেমু বা পদিনা মিহলাই সতেজ পানীয়ৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়ে, য’ত ৰাতিপুৱা খালী পেটত সেৱন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
জাতিলাওৰ ৰসত ভিটামিন চি আৰু কে, পটাছিয়াম, মেগনেছিয়ামৰ দৰে প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে, যিয়ে শৰীৰৰ অতি উত্তাপৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষমতাক সহায় কৰে। দিল্লীৰ পুষ্টিবিদ ডাঃ অঞ্জলি শৰ্মাই বুজাইছে, “জাতিলাওৰ অধিক পানী আৰু আঁহৰ পৰিমাণে হাইড্ৰেচন বজাই ৰখাত আৰু শৰীৰক শীতল কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত গৰমৰ লগত জড়িত ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।” চেনিযুক্ত পানীয়ৰ দৰে নহয়, জাতিলাওৰ ৰসত কেলৰি কম আৰু ই শৰীৰক বিষমুক্ত কৰাত সহায় কৰে, যাৰ বাবে ই গৰমৰ ঢৌৰ সময়ত এক ফলপ্ৰসূ প্ৰতিকাৰ, বিশেষকৈ উত্তৰ ভাৰতত, য’ত মে’ৰ আৰম্ভণিতে উষ্ণতা ৪০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ অতিক্ৰম কৰিছে।
প্ৰণালীঃ
প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সতেজ জাতিলাওৰ এটা খোলা উলিয়াই কাটি পানীৰ সৈতে মিহলাই লওক আৰু ইচ্ছা কৰিলে চেকি লওক। বিশেষজ্ঞসকলে অতিমাত্ৰা সেৱন কৰাৰ পৰা সতৰ্ক কৰি দিয়ে (দৈনিক ২০০-২৫০ মিলিলিটাৰ খাব লাগে) আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা থকাসকলৰ বাবে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। বিশেষকৈ চহৰ অঞ্চলত হিট ষ্ট্ৰ’কৰ ৰোগী বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে দৈনন্দিন কামত জাতিলাওৰ ৰস অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো শীতল আৰু সুস্থ হৈ থকাৰ এক সহজ, খৰচী উপায়। সদায় নিশ্চিত হওক যে লাউ সতেজ আৰু যাতে তিতা নহয়, কিয়নো তিতা লাও বিষাক্ত হ’ব পাৰে।