বহুতে কল খাবলৈ ভাল পায়। সহজে পোৱা ফলৰ ভিতৰত কল অন্যতম। এই ফল খালেও বহু উপকাৰ পোৱা যায়। এই সকলোবোৰ আপুনি জানে। কিন্তু পকা কলৰ কথা বাদ দিলেও কাঁচ কল খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে কি হয় জানেনে?
তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণৰ পৰা ওজন নিয়ন্ত্ৰণলৈকে কাঁচ কল খোৱাৰ বহু উপকাৰ আছে। আঁহযুক্ত ই পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে, তেজৰ গ্লুক’জৰ মাত্ৰা সুস্থিৰ কৰে। ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। পটাছিয়ামৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টিকৰ উপাদানৰে ভৰপূৰ এইবোৰ হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী।
ৰেজিষ্টেন্ট ষ্টাৰ্চ – কাঁচ কলত প্ৰচুৰ পৰিমানে ৰেজিষ্টেন্ট ষ্টাৰ্চ থাকে, এইটো এক প্ৰকাৰৰ কাৰ্বহাইড্ৰেট যিয়ে ক্ষুদ্ৰান্ত্ৰত হজম প্ৰতিৰোধ কৰে। বৰঞ্চ ই বৃহদান্ত্ৰত উপনীত হয়, য’ত ই প্ৰিবায়’টিক হিচাপে কাম কৰি আন্ত্ৰিক অংশত উপকাৰী বেক্টেৰিয়াৰ বৃদ্ধিত উৎসাহিত কৰে। পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবেও ই সহায়ক।
তেজত শৰ্কৰাৰ নিয়ন্ত্ৰণ – কাঁচ কলত থকা ৰেজিষ্টেন্ট ষ্টাৰ্চে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ই চেনিৰ শোষণ হ্ৰাস কৰে। তেজৰ গ্লুক’জৰ মাত্ৰা সুস্থিৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত ডায়েবেটিছ ৰোগী বা তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব বিচৰাসকলৰ বাবে ই এক আদৰ্শ পছন্দ।
পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে – কাঁচ কলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে। ই পাচনতন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। আঁহে নিয়মিত কোষ্ঠকাঠিন্য ৰোধ কৰে। সামগ্ৰিক আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে সহায় কৰে।
পুষ্টিকৰ উপাদান – যদিও কাঁচ কলত পকা কলৰ তুলনাত কিছু পুষ্টিকৰ উপাদান কম, তথাপিও ইয়াত ভিটামিন চি, ভিটামিন বি ৬, পটাছিয়াম, মেগনেছিয়াম আদি প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে। ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা, পেশীৰ স্বাস্থ্যকে ধৰি বিভিন্ন শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপত এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
ওজন নিয়ন্ত্ৰণ – ই ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। ৰেজিষ্টেন্ট ষ্টাৰ্চ সমৃদ্ধ খাদ্য যোগ কৰিলে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰি সামগ্ৰিকভাৱে কেলৰিৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিব পাৰি।
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য – কাঁচ কলত থকা পটাছিয়ামে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে, ই হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। পটাছিয়াম পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰিলে ষ্ট্ৰোক, হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
শক্তিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে – কাঁচ কল লাহে লাহে মুকলি হোৱা জটিল কাৰ্বহাইড্ৰেটৰ উৎস, যিয়ে দীৰ্ঘস্থায়ী শক্তি বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ ফলত ইয়াক ব্যায়ামৰ আগতে স্নেক হিচাপে বা খাদ্যৰ অংশ হিচাপে গোটেই দিনটো শক্তিৰ মাত্ৰা বজাই ৰাখিবলৈ এটা ভাল পছন্দ বুলি ধৰা হয়।