ঘৰত যেতিয়া কোনো শুভ অনুষ্ঠান হয়, পূজাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি খাদ্য পৰিবেশনলৈকে কলপাতৰ বিশেষ ভূমিকা থাকে। আনকি শুভ অনুষ্ঠান, আনকি অশুভ অনুষ্ঠানো কলৰ পাত অবিহনে কল্পনা কৰিব নোৱাৰি। বিয়া-সবাহত সাধাৰণতে কলপাতত খাদ্য পৰিবেশন কৰা হৈছিল।
আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে কলপাত ব্যৱহাৰ কৰাৰ আঁৰত বিশেষ কাৰণ আছে? আচলতে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে খাদ্য পৰিবেশনৰ বাবে কলৰ পাত বাছি লোৱাৰ এটা বিশেষ কাৰণ আছিল।
কলৰ পাতত আমি পৰিবেশন কৰা খাদ্যৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰোৱাৰ ক্ষমতা থাকে। আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে কলপাতে বিষ কেনেকৈ আঁতৰাই পেলায়? কিন্তু সেইটোৱেই সত্য। গাঁৱে-ভূঞে এতিয়াও মানুহে সাপে কামুৰিলে কলৰ ঠাৰিৰ ৰস খুৱায়। কলৰ শিপাৰ ৰস খাবলৈ দিয়া হয়।
উৎসৱত কলগছৰ ব্যৱহাৰৰ আঁৰতো এই কাৰণেই। মন্দিৰৰ উৎসৱ, বিয়া, আনকি অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়া আদি অনুষ্ঠানতো কলৰ গছ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কলৰ পাত পোক-পৰুৱাৰ কামোৰাৰ প্ৰাথমিক চিকিৎসা হিচাপে কাম কৰে। এইদৰেই কলৰ গছ শুভ প্ৰতীক হিচাপে পৰিচিত হ’ল।
কোৱা হয় যে তামিলসকলে শুভ অনুষ্ঠানত কলৰ গছক বিষনাশক হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। বিয়াঘৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়ালৈকে কলৰ গছ অপৰিহাৰ্য হৈ পৰিছে। কোনো অমংগল যাতে নহয়, সেইটোৱে ভাল নহয়নে? আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ এই কাৰ্য এক শুভ প্ৰতীকত পৰিণত হৈছে।
কলপাতত খাদ্য কিয় পৰিবেশন কৰা হয়?
কলৰ পাত খোৱাটোৱে কেৱল বিষমুক্ত কৰাই নহয়, ইয়াৰ আন বহুতো উপকাৰো আছে। খোৱাত সুবিধাজনক হোৱাৰ উপৰিও কলৰ পাতত বহুতো পুষ্টিকৰ উপকাৰো আছে। ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে যিবোৰ আমাৰ শৰীৰৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। নিয়মিতভাৱে কলৰ পাতত সেৱন কৰিলে কোষৰ ক্ষতি ৰোধ হয় আৰু বাৰ্ধক্য ৰোধ হয়। কলপাতত গৰম খাদ্য খালে মানসিক চাপ কমি যায় আৰু মেজাজ উন্নত হয়। হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনাও কমি যায়।
কলপাতৰ উপকাৰিতা:
• কলৰ পাতত থকা পলিফিনলে কোষৰ ডিএনএক বিকিৰণৰ পৰা ৰক্ষা কৰে বুলি জনা যায়। কলৰ পাতত খালে ছাল উজ্বল হয়।
• অকালতে চুলি পকা ৰোধ কৰিবলৈ কলৰ পাতত খোৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব পাৰে। কলৰ পাতৰ ৰস দি পায়সৰ দৰে মিঠা খাদ্যও বনাব পাৰে। ই সোৱাদযুক্ত হোৱাৰ লগতে স্বাস্থ্যকৰ।
• কলৰ ঠাৰিৰ ৰস খোৱাটো বৃক্কৰ পাথৰৰ বাবে উপকাৰী। একেদৰে কলপাতেও আপোনাক বৃক্ক আৰু মূত্ৰাশয়ৰ সমস্যাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে।
• কলপাতত গৰম খাদ্য খালে পাতত থকা পলিফিনল খাদ্যৰ লগত মিহলি হোৱাত সহায় কৰে। ইয়াত আপুনি ভিটামিন এ, কেলচিয়াম, কেৰটিন আদি পুষ্টিকৰ উপাদান লাভ কৰে। শৰীৰ শীতল কৰি ৰাখিবলৈ কলপাতত খাব পাৰে।