নহৰুৱে খাদ্যত সোৱাদ যোগ কৰাই নহয়, নহৰু এক শক্তিশালী স্বাস্থ্য উপকাৰীতা থকা প্ৰাকৃতিক খাদ্য। সিজোৱা নহৰুৰ নিজস্ব উপকাৰিতা আছে যদিও কেঁচাকৈ খালে আৰু অধিক পুষ্টিকৰ উপাদান লাভ কৰিব পৰি। ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰালৈকে কেঁচা নহৰুৱে শৰীৰৰ বাবে যোগাত্মক পৰিৱৰ্তন আনে। কেঁচা নহৰুক কিয় দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হিচাপে ল’ব লাগে? জানো আহক সবিশেষ-
১. ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে
সঘনাই চৰ্দি আৰু সংক্ৰমণৰ বাবে চিন্তিত নেকি আপুনি? কেঁচা নহৰুত শক্তিশালী এন্টিবেক্টেৰিয়েল আৰু এন্টিভাইৰেল গুণ আছে যিয়ে শৰীৰক ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। ২০১৫ চনত কৰা এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে কেঁচা নহৰুৱে আমাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। ইয়াত এলিচিন নামৰ যৌগ থাকে যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে আৰু ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াক নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। নিয়মিত সেৱনে চৰ্দি, ফ্লু, সংক্ৰমণৰ তীব্ৰতা আৰু কম্পাঙ্ক হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
২. হৃদৰোগ আঁতৰাই ৰাখে আৰু ৰক্তচাপ কমায়
উচ্চ ৰক্তচাপ এটা নিৰৱ ঘাটক, কেঁচা নহৰুই ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে হালধিয়ে ৰক্তবাহী নলী শিথিল কৰাত সহায় কৰে আৰু ৰক্ত সঞ্চালন উন্নত কৰে, যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়। ২০২০ চনত কৰা এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে নহৰু হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধত সহায়ক হ’ব পাৰে। ই বেয়া কলেষ্টেৰল (LDL) হ্ৰাস কৰে আৰু ভাল কলেষ্টেৰল (HDL) স্থিৰ কৰি ৰাখে, যাৰ ফলত হৃদৰোগ দূৰত থাকে।
৩. প্ৰাকৃতিকভাৱে শৰীৰক বিষমুক্ত কৰে
আমাৰ শৰীৰ অহৰহ খাদ্য, প্ৰদূষণ আৰু অন্যান্য উৎসৰ পৰা অহা বিষাক্ত পদাৰ্থৰ সংস্পৰ্শত থাকে। কেঁচা নহৰুয়ে ক্ষতিকাৰক পদাৰ্থ আঁতৰাই যকৃত পৰিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত চালফাৰ যৌগ থাকে যিয়ে গধুৰ ধাতুৰ বিষক্ৰিয়াৰ পৰা ৰক্ষা কৰে, যাৰ ফলত যকৃত আৰু বৃক্কৰ দৰে অংগৰ ক্ষতি হ্ৰাস পায়।
৪. হজম শক্তিত সহায় কৰে।
এটা সুস্থ আন্ত্ৰিকতাই সামগ্ৰিক মংগলৰ চাবিকাঠি। হজম শক্তি উন্নত কৰাত নহৰুয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ই পাচন এনজাইম উৎপাদনত উদ্দীপিত কৰে, যিয়ে শৰীৰক খাদ্য অধিক কাৰ্যক্ষমভাৱে ভাঙি পেলোৱাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াৰ এন্টিবেক্টেৰিয়েল গুণে অন্ত্ৰৰ ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াক নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে আৰু ভাল বেক্টেৰিয়াৰ বৃদ্ধিত উৎসাহিত কৰে।
৫. কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে
নহৰুত এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে যিয়ে কোষৰ ক্ষতি আৰু বয়স বৃদ্ধিৰ বাবে দায়ী ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে কেঁচা হালধি নিয়মীয়াকৈ সেৱন কৰিলে কোষৰ পৰিৱৰ্তন ৰোধ কৰি টিউমাৰৰ বৃদ্ধি লেহেমীয়া কৰি পেট আৰু কলৰেক্টাল কেন্সাৰকে ধৰি কিছুমান কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰিব পাৰি।