আজিকালি ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত পুৰুষ বা মহিলা সকলোৰে শৰীৰত বহু পৰিৱৰ্তন ঘটে। যাৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত পৰে। তেনে ক্ষেত্ৰত এই বয়সত সকলোৱে খাদ্যৰ বিশেষ যত্ন লোৱা উচিত। বিশেষজ্ঞ সকলৰ মতে ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত কিছুমান খাদ্য পৰিহাৰ কৰা ভাল।
কাৰণ বয়সৰ লগে লগে হৃদৰোগ, মধুমেহ, কৰ্কট, ৰক্তহীনতা, থাইৰয়ড আদি বহুতো ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। ইয়াৰ উপৰিও যদি খাদ্য ভাল নহয় তেন্তে ছালখন সোনকালে বয়সীয়াল হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে।
আহক জানো ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত কোনবোৰ খাদ্য পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
মিঠা বস্তু
অতিৰিক্ত মিঠাই খোৱাটো যিকোনো বয়সতেই ভাল নহয়। কিন্তু ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত যিমান পাৰি মিঠাই খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। আচলতে ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত বিপাকীয় ক্ৰিয়া লেহেমীয়া হ’বলৈ ধৰে, যাৰ বাবে মেদবহুলতা, ডায়েবেটিছ আৰু হৃদৰোগৰ আশংকা আগতকৈ বহুগুণ বৃদ্ধি পায়। তদুপৰি বেছিকৈ চেনি খোৱাৰ ফলত ব্ৰণ, বলিৰেখা, দাগ আৰু মুখৰ বয়স বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।
অধিক ভজা খাদ্য
৩০ বছৰৰ পিছত সকলোৱে যিমান পাৰে ভজা খাদ্য পৰিহাৰ কৰিব লাগে। এই বয়সত কম তেলৰ পৰিমাণ থকা স্বাস্থ্যসন্মত ঘৰুৱা খাদ্য খাদ্যৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটোৱেই উত্তম। অতিমাত্ৰা ভাজি খোৱা খাদ্যত ট্ৰেন্স ফেট থাকে, যিবোৰ শৰীৰৰ বাবে অতি ক্ষতিকাৰক। ই হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। লগতে ছালৰ বাবে একেবাৰেই ভাল নহয়।
কেফেইন
৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত অত্যধিক কেফেইন সেৱন পৰিহাৰ কৰিব লাগে। আচলতে অত্যধিক কেফেইন সেৱনে হৰম’নৰ ভাৰসাম্যহীনতা সৃষ্টি কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত বয়স বৃদ্ধিৰ লগে লগে মানসিক স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা যেনে হতাশা, উদ্বেগ, উচ্চ ৰক্তচাপৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। ইয়াৰ উপৰিও অতিৰিক্ত কেফেইনে ছালৰ বয়স সোনকালে বৃদ্ধি কৰে।
অধিক নিমখ
বিশেষকৈ ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত নিমখৰ পৰিমাণ কমাই দিব লাগে। খাদ্যত অতিৰিক্ত নিমখ থাকিলে ৰক্তচাপৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও হৃদৰোগ আৰু বৃক্কৰ ৰোগৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পায়। ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত অতিৰিক্ত নিমখ সেৱন কৰা লোকৰ থাইৰয়ডৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে।
কাৰ্বহাইড্ৰেট
৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত সকলোৱে ৰিফাইন কাৰ্বহাইড্ৰেট যেনে বগা ৰুটি, পাস্তা, বগা চাউলৰ পৰা আঁতৰি থাকিব লাগে। আচলতে এই সকলোবোৰ বস্তু খালে তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা সোনকালে বৃদ্ধি পাব পাৰে। যাৰ বাবে আন বহুতো ৰোগো হ’ব পাৰে। ৩০ বছৰ বয়সৰ পিছত মহিলাৰ বিপাকীয় ক্ৰিয়া লেহেমীয়া হয়, যাৰ ফলত এই ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।