প্ৰতিদিনে পুৱা বিটৰ ৰস খালে শৰীৰৰ বাবে আচৰিত কাম কৰিব পাৰে। গৱেষণাৰ মতে বিটৰ ৰসত থকা নাইট্ৰেটে পেশীলৈ অক্সিজেনৰ যোগান বৃদ্ধি কৰে, সহনশীলতা বৃদ্ধি কৰে, ব্যায়ামৰ সময়ত ক্লান্তি কমায়। গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে বিটৰ ৰস সেৱন কৰিলে খেলুৱৈৰ প্ৰদৰ্শন উন্নত হয়। বুটমাহৰ ৰসত বিটালিন থাকে, যিবোৰ শক্তিশালী এন্টিঅক্সিডেন্ট। ই শৰীৰৰ অক্সিডেটিভ ষ্ট্ৰেছ আৰু প্ৰদাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। এই যৌগবোৰে কিছুমান বিশেষ কৰ্কট ৰোগ আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগকে ধৰি দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে।
বিটৰ ৰস কেনেকৈ বনাব
১ টা সৰু বিট ধুই খোলা উলিয়াই। সৰু সৰুকৈ কাটি ব্লেণ্ডাৰ জাৰত ১/২ ইঞ্চি আদা, ১ চামুচ নেমুৰ ৰস, আৰু ১/২ কাপ পানী দিব। মসৃণ হোৱালৈকে মিহলাই লওক। মিশ্ৰণটো চেকি লওক। এতিয়া সেই ৰসত এচিকুট ক’লা নিমখ মিহলাই পান কৰক। এতিয়া আপুনি ইয়াক বনোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো জানিলে, প্ৰতিদিনে পুৱা বুটমাহৰ ৰস খালে কি হয় জানি লওঁক-
ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে
বিটত প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰাকৃতিক নাইট্ৰেট থাকে, যাক শৰীৰে নাইট্ৰিক অক্সাইডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। এই যৌগটোৱে ৰক্তবাহী নলীবোৰ শিথিল আৰু বহল কৰাত সহায় কৰে। এই প্ৰক্ৰিয়াই ৰক্ত সঞ্চালন উন্নত কৰে আৰু ৰক্তচাপৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, ৰাতিপুৱা সতেজ বিটৰ ৰস খালে হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধত সহায়ক হয়। এইটো এটা সহজ আৰু স্বাভাৱিক উপায়েৰে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি।
ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে
বিটত কেলৰি কম আৰু ইয়াত কোনো চৰ্বি নাথাকে। গতিকে, ই আপোনাৰ ৰাতিপুৱাৰ পানীয়ৰ বাবে এক ডাঙৰ সংযোজন হ’ব পাৰে। ৰাতিপুৱা বিটৰ ৰস খালে শৰীৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পুষ্টিকৰ উপাদান পোৱা যায়, যাৰ ফলত শক্তি বৃদ্ধি পায়।
পটাছিয়ামযুক্ত
বিটত পটাছিয়াম, খনিজ পদাৰ্থ, ইলেক্ট্ৰলাইট আদি প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়। যিয়ে স্নায়ু আৰু পেশীবোৰ সঠিকভাৱে কাম কৰাত সহায় কৰে। সেয়ে বিটৰ ৰস খালে শৰীৰত পটাছিয়ামৰ অভাৱ পুনৰ পূৰণ কৰিব পাৰি।
যকৃতৰ বাবে ভাল
বিট বিষমুক্তকৰণ গুণৰ বাবে জনাজাত। ইয়াত বিটালিন আৰু বিটেইন থাকে। এইবোৰ এক প্ৰকাৰৰ যৌগ যিয়ে যকৃতে বিষাক্ত পদাৰ্থ ভালদৰে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰাত সহায় কৰে। বিটে যকৃতৰ এনজাইমৰ কাৰ্য্যকলাপ বৃদ্ধি কৰে আৰু পিত্ত উৎপাদনত সহায় কৰে।
ছালৰ উজ্জ্বলতা বৃদ্ধি কৰে
বিটত ভিটামিন চি, ফলেট, আৰু শক্তিশালী এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহে অক্সিডেটিভ চাপৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে আৰু সুস্থ ৰক্ত সঞ্চালন বৃদ্ধি কৰে। ছালৰ প্ৰাকৃতিক মেৰামতি প্ৰক্ৰিয়াতো ই সহায় কৰে। ফলত ছালখন উজ্জ্বল হৈ পৰে।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে
বিটত ভিটামিন চি, এন্টিঅক্সিডেন্ট, আইৰণ, জিংক আদি অত্যাৱশ্যকীয় খনিজ পদাৰ্থ থাকে। এই সকলোবোৰে সুস্থ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ উজ্জ্বল ৰঙা ৰং বিটালিনৰ পৰা আহে, যিবোৰ শক্তিশালী উদ্ভিদ যৌগ যিয়ে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰে আৰু সামগ্ৰিক সুস্থতাক সমৰ্থন কৰে বুলি জনা যায়।
হজম শক্তি উন্নত কৰে
বিটত খাদ্যৰ আঁহ আৰু নাইট্ৰেট প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে, যিয়ে সুস্থ হজম শক্তি আৰু অন্ত্ৰৰ কাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক যৌগবোৰে পিত্তৰ প্ৰবাহক উদ্দীপিত কৰাত সহায় কৰে, যকৃতক চৰ্বি ভাঙি আৱৰ্জনা আঁতৰোৱাত সহায় কৰে। আঁহে পাচনতন্ত্ৰ নিয়মীয়া আৰু সুষম কৰি ৰখাতো সহায় কৰে।