গৰিষ্ঠসংখ্যক ভাৰতীয় লোকে চফৰ সৈতে মিচিৰি খাই ভাল পায়। ৰেষ্টুৰেণ্ট অথবা হোটেলত খাদ্য খোৱাৰ পাছত প্ৰায়ে চফৰ সৈতে সৰু সৰু মিচিৰিৰ টুকুৰা পৰিবেশন কৰা হয়। কিন্তু ইয়াৰ কাৰণ কি? জানো আহক সবিশেষ…
ভাৰতীয় খাদ্য সম্ভাৰত মিচিৰিয়ে গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰে। শৰীৰত যি সমস্যাৰ সৃষ্টি নহওক কিয়, মিচিৰিয়ে সহজেই নিৰাময় কৰে বুলি বহুজনে বিশ্বাস কৰে। আয়ুৰ্বেদৰ মতে মিচিৰি খালে বহু ৰোগৰ পৰা উপকাৰ পোৱা যায়।
১) কাহ আৰু চর্দিত উপকাৰী: শীতকালত মিচিৰি খালে পানীলগা ভাল হয়। লগতে কাহ আৰু চৰ্দি নাইকিয়া হয়। ইয়াতে প্ৰশ্নৰ অৱতাৰণা হয় ইয়াক কেনেকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি? প্ৰথমে মিচিৰিৰ পাউদাৰ বনাই তাত জালুকৰ গুড়ি মিহলাই লওক। ঘিউ দি মিশ্রণ এটা প্রস্তুত কৰক আৰু ভাৰ পিছত কাহ হ’লেই লাহে লাহে ব্যৱহাৰ কৰি থাকিলে উপশম পাম।
২) নাকৰ পৰা তেজ ওলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত: কিছুমান লোকৰ শীতকালত নাকৰ পৰা ৰক্তক্ষৰণ হয়। পৰিৱৰ্তিত বতৰত মিচিৰি পানীত মিহলাই খাব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা তাৎক্ষণিক সকাহ পোৱা যায়।
৩) পাচনত উপকাৰী: পেটৰ লগত জড়িত যিকোনো ধৰণৰ সমস্যা দূৰ কৰাত মিচিৰিৰ পানী অতি উপকাৰী। মিচিৰিৰ গুড়ি বনাই চফৰ লগত খাব। ইয়াৰ ফলত পেটটো ঠাণ্ডা হৈ থাকে। ইয়াৰ উপৰিও ওজনো নিয়ন্ত্রণত থাকে।
৪) মিচিৰিয়ে মুখৰ ঘাঁ আঁতৰায়: শীতকালত গৰম খাদ্য খোৱাৰ ফলত মুখৰ ভিতৰত আঘাত হয়। ইয়াৰ বাবে প্রথমে মিচিৰিৰ পাউদাৰ বনাই তাত ইলাচিৰ গুড়ি মিহলাই মুখৰ ভিৰৰ ঘাঁত লাহে লাহে লগাব।তাৰ পাছত ফোহাৰ পৰা তৎক্ষণাত সকাহ পাব।