বহুতে ঘৰ বা অফিচত কেকটাছক সজোৱা উদ্ভিদ হিচাপে ৰাখে। আপুনি জানেনে যে স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ ভূমিকা বৃহৎ! কেইবাটাও গৱেষণাৰ পৰা কোৱা হৈছে যে কিছুমান বিশেষ প্ৰজাতিৰ কেকটাছত ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। ফলত শৰীৰৰ বিভিন্ন সমস্যাৰ পৰা উপশম পায়।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে কেকটাছত কেলচিয়াম, পটাছিয়াম, মেগনেছিয়ামৰ লগতে প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন এ, চি, আৰু ই থাকে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত দ্ৰৱণীয় আৰু অদ্ৰৱণীয় দুয়োটা আঁহ থাকে। ফলত কেকটাছে পাচন প্ৰক্ৰিয়া উন্নত কৰাত সহায় কৰে, কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিৰোধ কৰে আৰু প্ৰিবায়টিক হিচাপে অন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যত সহায় কৰে।
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও এই উদ্ভিদ উপকাৰী। নিয়মিতভাৱে খালে বেয়া কলেষ্টেৰল (LDL) হ্ৰাস পায়, ৰক্তবাহী নলীৰ প্ৰদাহ কমি যায় আৰু ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।
কিছুমান চিকিৎসকে কয় যে যিসকলে ওজন কমাবলৈ চেষ্টা কৰি আছে তেওঁলোকৰ বাবেও কেকটাছ ফলপ্ৰসূ। যিহেতু ইয়াত কেলৰি কম আৰু পানীৰ পৰিমাণ বেছি, সেয়েহে ই পেটটো দীৰ্ঘদিন ধৰি ভৰি থাকে আৰু স্বাস্থ্যসন্মত ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
কেকটাছত বিটালিন, ফ্লেভন’ইড আৰু ভিটামিন চিৰ দৰে কেইবাটাও এন্টিঅক্সিডেন্ট পোৱা যায়। এইবোৰে শৰীৰৰ প্ৰদাহ কমোৱাত সহায় কৰে। কেৱল সেয়াই নহয়, ছালৰ যত্নত কেকটাছ সমানেই ফলপ্ৰসূ। ই ছালখনক আৰ্দ্ৰতা আৰু পুষ্টিকৰ কৰি ৰাখে, বয়স বৃদ্ধিৰ লক্ষণ কমায় আৰু সূৰ্য্যৰ অতিবেঙুনীয়া ৰশ্মিৰ পৰা ৰক্ষা কৰে।
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হ’ল কেকটাছৰ প্ৰস্ৰাৱৰ গুণ আছে, যিয়ে প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰাই পেলায়।
বহুতে হয়তো নাজানে যে এই কাঁইটীয়া গছজোপাৰ কিছু অংশ খাব পাৰি। চিকিৎসকে কয় যে ইয়াৰ স্বাস্থ্য উপকাৰীতা সত্ত্বেও যিকোনো সমস্যাৰ চিকিৎসাৰ বাবে পোনপটীয়াকৈ কেকটাছ ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগতে বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। সকলো কেকটি খাবলৈ উপযোগী নহয়। সেয়ে শুদ্ধ প্ৰজাতি চিনাক্তকৰণৰ বাবে অত্যন্ত জৰুৰী। আৰু ইয়াক কেনেকৈ খাব লাগে আৰু ইয়াৰ পৰা সুফল কেনেকৈ পাব পাৰি সেই বিষয়ে জনাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।