আদা আৰু নহৰু হৈছে সমগ্ৰ বিশ্বই খাদ্যত ব্যৱহাৰ কৰা দুবিধ মচলা। আদা নহৰুৰ অবিহনে সুস্বাদু খাদ্য ৰন্ধাটো অন্ত্যন্ত কঠিন।
অসমীয়া মানুহৰ পাকঘৰত এই দুয়োটা মচলা বা পাচলি সাধাৰণতে ব্যৱহাৰ হয় । এই দুই মচলা ইহঁতৰ ঔষধি গুণৰ বাবেও জনাজাত।
তলত আদা আৰু নহৰুৰ উপকাৰিতাৰ সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰা হ’ল –
আদাৰ উপকাৰিতা
১. আদাই পেটৰ সমস্যা যেনে গেছ, এচিডিটি বা অজীৰ্ণতা দূৰ কৰাত সহায় কৰে।
২. চাহত আদা মিহলাই খালে হজম ভাল হয়।
৩. কাঁহ বা ডিঙিৰ বিষ হ’লে আদাৰ ৰস মৌৰ সৈতে খালে উপকাৰ পোৱা যায়। ই শৰীৰ গৰম কৰি ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বঢ়ায়।
৪. ভ্ৰমণৰ সময়ত বমি বমি ভাব হ’লে বা গৰ্ভাৱস্থাত আদা চোবাই খালে সকাহ পোৱা যায়।
৫. আদাত থকা এণ্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণে গাঁথিৰ বিষ কমোৱাত সহায় কৰে।
৬. আদাই শৰীৰত ৰক্ত সঞ্চালন ভাল কৰে। ই হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল।
নহৰুৰ উপকাৰিতা
১. নহৰুত ভিটামিন চি প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে, যিয়ে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে।
২. নহৰুত থকা এল্লিয়াম যৌগ আৰু অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদানে দাঁত আৰু হাড় মজবুত কৰে।
৩. নহৰুৱে ৰক্তচাপ আৰু কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে, যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ আশংকা কমে।
৪. নহৰুত থকা এণ্টি-বেক্টেৰিয়েল গুণে শৰীৰক সংক্ৰমণৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। কেঁচা নহৰু খালে ইয়াৰ উপকাৰ বেছি পোৱা যায়।
৫. নহৰুৰ ৰস ছালৰ বিষ বা ফোঁহাৰ চিকিৎসাত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ই ছালৰ উজ্জ্বলতাও বৃদ্ধি কৰে।
অনেক সময়ত আদা আৰু নহৰু একেলগে খাদ্যত ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যেনে তৰকাৰী বা চাটনিত। এই দুয়োটা মিলি শৰীৰৰ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বঢ়োৱাৰ লগতে খাদ্যৰ সোৱাদো বঢ়ায়।
উল্লেখ্য যে আদা অত্যধিক খালে পেটত জ্বলাপোৰা হ’ব পাৰে, গতিকে পৰিমিতভাৱে খাব লাগে। আনহাতে, নহৰু কেঁচাকৈ বেছি খালে মুখৰ গোন্ধ বা পেটৰ অসুবিধা হ’ব পাৰে।