নগৰীয়া জীৱনশৈলী, মানসিক চাপৰ কাম আৰু অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভ্যাসে আমাৰ শৰীৰৰ বাবে ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰে। শেহতীয়াকৈ হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে। বিশেষকৈ বৃদ্ধসকলৰ মাজত হাৰ্ট এটেকৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ বৃদ্ধি পাইছে, এতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজতো ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিছে। সেয়ে, হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা কমোৱাত সহায়ক হোৱা খাদ্যৰ বিষয়ে জানি লওঁ আহক।
বিটত প্ৰচুৰ পৰিমাণে নাইট্ৰেট থাকে, যিয়ে ৰক্তবাহী নলী প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰে আৰু তেজৰ সোঁত উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ই ৰক্তচাপ কমোৱাত সহায় কৰে আৰু হৃদৰোগ আৰু ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা কমায়।
ডালচেনিত এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণ আছে, যিয়ে তেজৰ শৰ্কৰা আৰু কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। ই ধমনীত প্ৰদাহ কমোৱাত সহায় কৰে আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত অৰিহণা যোগায়।
ডালিমত পলিফিনল আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে প্ৰদাহ কমোৱা আৰু বেয়া কলেষ্টেৰল কমোৱাত সহায় কৰে। ধমনীত প্লেক গঠন ৰোধত সহায় কৰে।
পাতযুক্ত সেউজীয়া শাক-পাচলিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। ই ৰক্তচাপ কমোৱাত সহায় কৰে, কলেষ্টেৰল কমোৱাত সহায় কৰে আৰু সামগ্ৰিকভাৱে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে।
আমলখিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু ধমনীত প্লেক গঠন হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমায়। ই সামগ্ৰিকভাৱে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যক সহায় কৰে।
হালধীত কাৰকুমিন থাকে, যাৰ শক্তিশালী এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণ আছে। ই হৃদৰোগ আৰু ষ্ট্ৰোকৰ প্ৰধান কাৰণ প্ৰদাহ আৰু অক্সিডেটিভ ষ্ট্ৰেছ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
তিচিৰ (লিনচিড) গুটি আলফা-লিনোলেনিক এচিড (ALA) নামৰ এক প্ৰকাৰৰ ওমেগা-৩ ফেটি এচিডৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস। ই ৰক্তচাপ কমোৱা, কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমোৱা আৰু ধমনী স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে।
আখৰোটত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ওমেগা-৩ ফেটি এচিড আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। ই প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমায়, সামগ্ৰিকভাৱে হৃদযন্ত্ৰৰ কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰে আৰু ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে।
নহৰু ৰক্তচাপ কমোৱা আৰু কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমোৱাৰ বাবে জনাজাত। ইয়াৰ সক্ৰিয় উপাদান এলিচিনে ধমনীত প্লেক গঠন হোৱাত বাধা দিয়ে, যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত হয়।