দৈ এক স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য। দৈত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। দৈনিক দৈ খালে বহু উপকাৰ পোৱা যায়। কাৰণ দৈত প্ৰ’বায়’টিক থাকে, যিয়ে পেটৰ বহু ধৰণৰ সমস্যা নিৰাময় কৰাত সহায় কৰে। দৈয়ে আমাক খাদ্য সহজে হজম কৰাত বহুত সহায় কৰে। অৱশ্যে বহুতে চেনি বা নিমখৰ সৈতে দৈ খায়। এই দুটাৰ ভিতৰত কোনটো আচলতে স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী? বিশেষজ্ঞসকলে কি কয় জানো আহক।
দৈত চেনি মিহলাই খোৱাৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা
কেতিয়াবা দৈ টেঙা হৈ পৰে। তাৰ পিছত চেনি মিহলাই খালে দৈ মিঠা হয়। মিঠাই ভাল পোৱা সকলে এনেকৈ দৈ খাই ভাল পায়। লগতে দৈত চেনি যোগ কৰিলে শৰীৰে তৎক্ষণাত শক্তি লাভ কৰে। শৰীৰ গৰম হ’লে দৈৰ লগত চেনি মিহলাই খালে শৰীৰ ঠাণ্ডা হয়।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, টেঙা দৈত প্ৰ’বায়’টিক থাকে যিবোৰ আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। চেনি যোগ কৰিলে এই প্ৰ’বায়’টিকবোৰ সক্ৰিয় হয় আৰু ইয়াৰ ফলপ্ৰসূতা বৃদ্ধি পায়।
দৈত চেনি মিহলোৱাৰ অপকাৰিতা:
চেনি যোগ কৰিলে দৈৰ কেলৰি আৰু চেনিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত ওজন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। বেছিকৈ চেনি খোৱাৰ ফলত ডায়েবেটিছ, ওজন বৃদ্ধি আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।
নিমখৰ সৈতে দৈ খোৱাৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা
নিমখৰ সৈতে দৈ খোৱাটো উপকাৰী, কিয়নো দৈ ইয়াৰ প্ৰ’বায়’টিক গুণৰ বাবে পৰিচিত, যিয়ে পাচনত সহায় কৰে আৰু আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্য বজাই ৰাখে। নিমখ যোগ কৰিলে পাচক এনজাইমৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত পাচন প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ হয়। বিশেষকৈ যিসকলৰ পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা আছে তেওঁলোকৰ বাবে ই অতি উপকাৰী।
দৈ কেলচিয়াম আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টিকৰ উপাদানৰ উৎসৰ বিপৰীতে নিমখ ছডিয়ামৰ উৎস। দুয়োটাৰ সংমিশ্ৰণে শৰীৰত ইলেক্ট্ৰলাইটৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে। বিশেষকৈ কঠোৰ ব্যায়াম কৰা লোকসকলে ঘামৰ জৰিয়তে ইলেক্ট্ৰলাইট হেৰুৱাই পেলায়। নিমখ মিহলাই দৈ খালে তেওঁলোকৰ বাবে উপকাৰী। কিন্তু বেছিকৈ নিমখ খালে উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। গতিকে নিমখ সীমিত পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে।
কোনটো ভাল?
চেনি বা নিমখৰ সৈতে দৈ খোৱাটো আপোনাৰ ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য আৰু পছন্দৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। যদি আপুনি ওজন নিয়ন্ত্ৰণ কৰি হজম শক্তি উন্নত কৰিব বিচাৰে তেন্তে নিমখযুক্ত দৈ ভাল। যদি তৎক্ষণাত শক্তিৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু মিঠাই ভাল পায় তেন্তে চেনিৰ লগত মিহলি দৈ খাব পাৰে। কিন্তু চেনি বা নিমখ যি নাখাওক কিয়, পৰিমাণ নিয়ন্ত্ৰণ কৰক।